Ett lysande namn #3 ute nu!

ettlysandenamn.3

Två oumbärliga: Karen Dalton & Fassbinders BRD-trilogi

in my own time skivomslag

Karen Daltons andra (och sista) album "In my own time" (som släpptes 1970) finns nu att få tag på, missa inte! Förhoppningsvis har ni redan hört hennes tidigare helt fantastiskt album "It´s so hard to tell who´s going to love you the best" (1969/reissue 1997 och 2006), som kom i ny återutgåva tidigare i höstas inkluderande en dvd-film. Med en röst som påminner om Billie Holidays (tydligen hatade hon själv den jämförelsen, men den är mer eller mindre ofrånkomlig) och folkbluesballader av rent klassiska mått är detta två helt ovärderliga album; dessutom fina små julklappar att ge till någon du tycker om!

Rainer Werner Fassbinders BRD(Bundes Republik Deutschland)-trilologi, utgiven av Criterion Collection i en snyggt formgiven dvd-box, slår det mesta! Detta är absolut några av de starkaste filmer jag sett på mycket, mycket länge; jag är helt fascinerad, drabbad, upplyft, framför allt av de tre starka, obarmhärtigt nakna kvinnoporträtten. Samtliga utspelar sig i efterkrigstidens Tyskland på 50-talet, och består av filmerna The Marriage of Maria Braun (1979), Veronika Voss(1982) och Lola (1981). Ska å det snaraste se den tredje och sista delen, vilket jag verkligen ser fram emot. Så fort jag har lite tid över. För detta är utan tvekan stor filmkonst,  jag vill att alla ska se!

BRD-trilogin

And I miss your precious heart

But release your precious heart,
to its feast, for precious hearts.

  - ur Cosmia. Joanna Newsom: Ys (2006)

Liten rapport: yes, I´m still alive!

ja, jag vet jag varit dålig på att uppdatera, varför, vet inte riktigt, har inte orkat, inte haft nån inspiration, gjort annat kanske... men det är nåt med november och mörkret, detta mörker... och ja, sen saker som händer runt omkring en hela tiden, tankar tankar och strul och roligt och allt möjligt. och nu alldeles nyligen en stackars vinterkräksjuk sjuårig son, som vaknade varje timme en hel natt och kräktes, stackars stackars gulleungen; annars mest sitta och surfa runt och inte göra mycket till nytta, men söka lite jobb, ja, bibliotekarie är jag ju faktiskt, så det kanske ordnar sig snart med det, för det blev ju inget med den där arbetspraktikplatsen. bara en massa strul med arbetsförmedlingen...

och skriva skriva trögt trögt suck pust stön jävla skit och sen lite idéer testa testa och jaa, eufori och ja, kanske. och nu har jag skickat iväg ett manus till förlaget med den något tvivelaktiga men helt geniala titeln "wonderful falling tomorrow"... kanske kanske blir det en ny bok så småningom...

men hösten har varit fin och rolig men också strulig och lite deppig emellanåt, men alltid nya friska tag, och mycket musik har det varit förstås, har levt och andats musik musik musik, och endel bra konserter sen sist: ladybug transistor, detektivbyrån, heaviness, och lite mindre bra: css i fredags på debaser men ja, trevligt ändå för jag gick dit med m, och hans numera flickvän, t, som jag hälsat på en gång för länge sen - och alltid lika gulliga h som jag inte sett på väldigt länge (men saknade e!), det var fint att ses! och sen nåra fler som var där och lite av en överraskning, människor jag bara blir så glad av att träffa, och vad spelar det för roll att h säger att jag är en 10-poängare (gulliga du!) och kan få vem jag vill, och det kanske är så men ändå inte,och vad betyder det och visst vem jag vill men vad blir det av det hela, kanske nåt kort, fint, ja, säkert, men troligen struligt, eller inget alls, och sen samma sak igen och aldrig på riktigt, fan;

och för nån vecka sen drygt var jag och clara iväg en sväng ner till trollhättan och läste våra dikter på minipoesifestival, det var fint och trevliga möten (kul att träffas pontus, en "övergång" kommer snart!) och johan l, tusen tusen tack för att ni ville ha mig, hoppas det blir uppläsning på göteborgs poesifestival nästa gång; och ja, sen var det den där katapultprisjubileumsfesten, en massa författare (kollegor), och sen stafettläsningen där alla läste en rad från sin debutbok (d v s dom som debuterat mellan 1999-2005, fast alla var ju nu inte där!), och det blev lite roligt ändå, och god buffé och kul träffa folk och endel var det länge sen man såg, och sen vidare till kvarnen förstås; och nu på torsdag-lördag är det träff med andra unga konstnärer/musiker/författare inför två uppläsningskvällar i helgen på forum, i vasastan, och det blir samtidigt lite av en återträff för oss som gick ut litterär gestaltning i våras, det blir fint att ses igen, och spännande hela arragemanget med möten mellan olika skilda konstnärliga uttryck - ändå har jag inte lyckats uppbåda den där entusiasmen men det blir nog bra och kul och allt möjligt; och sen blir det filmkonsert (stumfilmen "häxan") på torsdag kväll, matti spelar med sin ensamble på filmhuset, får man inte missa och jag ska dit, ska bli såå kul! var så länge sen nu jag träffade finaste fina matti! och mer konserter framöver såklart, nu närmast på fredag efter uppläsningen blir det  embassy på debaser, jaa! ska träffa monika där, my new friend, det är så mycket energi och jävlar anamma som sprudlar där, det är härligt, blir så glad... vänskapen räddar allt! ja, det är verkligen så, tänk alla långa, ältande galna samtal, marie, tack tack, ovärderligt, du finns alltid där, du är fantastisk!


*
avslutar med ett par länkar till bra musik jag hittat på my space på sistone, har upptäckt att det finns väldigt bra och spännade techno, javisst, hade jag ingen aning om, fast
Andreas Tilliander är ju bra (och trevligast) förstås:


Ellen Allien (technopop) - lyssna särskilt på "Way out" (men även "Your body is my body")

Pluxus (electro/technopop)

Detektivbyrån (elektronisk folkpop)

Heaviness (neo-shoegazing - eller kanske är det 1989 igen?!)

Memory Band (akustisk folk)*
Månadens album: Ys (Joanna Newsom)

Joanna

Konserter i veckan

Amy Linton (Aislers Set) och Ladybug Transistor (USA) spelar ikväll, tisdag den 14 november, på Landet (t-bana Telefonplan), kl 19-00. Inträde 60 kr.

Svenska Musikklubben anordnar. För mer info kolla
här.


*
Imorgon, onsdag den 15 november, spelar Pipas (UK) och Stackars Lajka på Street/OSAKAvsTOKYO, kl 21-01. Inträde 40 kr.

Releasefest för Ass debutalbum på Ugglan, kl 19-01. Inträde 40 kr.


*
På lördag den 18 november spelar Ironville och Detektivbyrån på Falling & Laughing på Debaser Medis, kl 20-03. Inträde 100 kr.


Vi ses där!

Kärlek: Kitchens of Distinction

Kolla in och lyssna på Drive that Fast  med Kitchens of Distinction på YouTube. Det är mycket nostalgi men fortfarande helt galet bra tycker jag, helt fantastiskt, ryser...
*
Mer kärlek i helgen: Konserten på Debaser i fredags med Strip Music och Hell on Wheels, och alla jag känner som var där, ni vet vilka ni är! Och att Kalle spelade "Shine on" med House of Love - underbart;  tack för dansen V, du är bäst, ja, du vet, det bara är så; jag önskar dig all lycka! Men kanske framförallt: gårdagens fest hos Moa & Anders. Som vanligt hade jag supertrevligt (ni vet väl att jag är lite småförälskad i er allihop)... Det är alltid en så himla fin stämning, det gör mig bara så glad! Och Robert måste vara en av de snällaste, finaste människor jag nånsin träffat (han pratar fortfarande om efterfesten jag hade då vi sågs första gången, på Popaganda 2005) - och Embla & Frans, kram!

Och Magic Numbers senaste album Those the Brokes - det är också kärlek!


*
Tidigare inlägg om Kitchens of Distinction:  Vinyl: Love is Hell

Blogg: Dark dose

Dark dose - your dose of the dark är en rätt intressant musikblogg med recensioner och länkar till låtar; här kan man hitta en och annan godbit emellanåt (dessvärre tas mp3-länkarna bort efter 30 dagar, men det finns länkar vidare till andra ställen där man kan lyssna).

Vad sägs om den här, var länge sen jag lyssnade:

Mazzy Star - Into dust

Elller:

Sun kill moon -  Dramamine

Annat bra: Anthony & the Johnsons -Hope there´s someone; José González - Heartbeat, Linda Perhacs - Hey, who really cares, This Mortail Coil - Song to the Siren*
Dagens låt: Maybe in another year (Jennie Pearl; från Wayfaring Strangers. Ladies from the canyons, 2006)

gloria

Citat: Erich Fromm

(...) Fred i betydelsen av ett tillstånd av bestående harmoniska relationer mellan nationerna kan endast förekomma när ägandets livsform ersätts med varandets.
Tanken att man skulle kunna skapa fred medan man uppmuntrar strävan efter fler ägodelar och ekonomisk vinst är en illusion, och en farlig illusion, därför att den hindrar människor att inse att de står inför ett definitivt val: antingen en radikal karaktärsförändring eller ständigt krig.
(...)

(läs det något längre citatet
här)

Sorrow is the way to love

"It´s all about timing. Timing is everything."


*
Charmigast just nu: The Haircuts Sorrow is the way to love (
Yellow Mica Recordings, 2006). 10 låtar på drygt 19 minuter! Som en mix av Belle & Sebastian och My Bloody Valentines "Ecstasy and Wine" från 1987, såå himla bra! Men den tar slut alldeles för fort, nu är det repeat-knappen som gäller!

Lyssna också på Let´s Be Honeys: Popsongs for my Poor Self EP (Yellow Mica Recordings, 2006)


haircuts skivomslag


*
Konsertips (uppdatering):

Ugglan, onsdag 8 november

21.00: The Soft Eyes
22.00: Larkin Grimm (USA)Onsdag 15 november: Ass (releasefest); Ugglan

Fredag 24 november: Days; Landet

Lördag 9 december: The Tiny; Ugglan

Fredag 22 december: The Concretes, El Perro Del Mar; Ugglan


*
Dagens låt: Sweet Substitute (Karen Dalton)

Allahelgonahelg

Tänder ett ljus för mamma i minneslunden. R.I.P.
*

49050-171*
Dagens musik


Notwist Neon Golden (2002)
Matinee Orchestra (2006)
Sodastream Reservations (2006)