Dagens låt! Dagens skiva!

the boats

Industrial violence, Venus and Mars, when planets collide??? (The Boats: Tomorrow Time, 2007)

PS. Påminnelsen

*
PS. Påminnelsen. Det är nödvändigt att glömma den älskade för att åter kunna bli
påmind. Påminnelsemekaniken förbinder den älskande med resten av världen,
när hon blir representant för den älskade. Vi känner alla igen det: Åh den där
fågeln har säkert flugit över min älskades huvud, det är därför den är så vacker.Ursula Andkjaer Olsen;
utdrag ur dikt i diktsamlingen Lulus sånger och tal ( Rámus, 2006; översättn. från danskan Marie Pettersson. Första utgåvan Arena, 2000)

00TAL: Mare Kandre

00tal Mare Kandre

00TAL nummer 23 - 2006


När författaren Mare Kandre gick bort skärtorsdagen 2005, bara 42 år gammal, efterlämnade hon ett säreget författarskap och en oavslutad roman, Den underjordiske brudgummen, som handlar om en förödande passion.

    I nya numret av 00TAL publicerar vi ett stort utdrag ur romanen och lyfter fram hennes litterära gärning. I intervjuer berättar författarna Carina Rydberg, Carl-Johan Vallgren, Daniel Sjölin, Aase Berg, Kristofer Flensmarck, Linda Örtenblad och litteraturforskaren Mattias Fyhr om vad Mare Kandre har betytt för dem och deras skrivande, vilka verk som de har inspirerats av och vad som är hennes egenart som författare.

    Litteraturkritikern Jonas Thente tar oss med på sin omtumlande färd in i Kandreland i essän "Det låg en skugga över världen igen" och poeten Lars Mikael Raattamaa ger oss också en personlig tolkning av hennes författarskap.

Yoko Ono RevisitedBLOOD PIECE

Use your blood to paint.
Keep painting until you faint. (a)
Keep painting until you die. (b)

(1960 spring)
NUMBER PIECE I

Count all the words in the book
instead of reading them.

(1961 winter)
SHADOW PIECE

Put your shadows together until
they become one.

(1963)
PAPER FOLDING PIECE

Fold certain parts of a paper and read.
Fold a crane and read.

(1963 spring)
HIDE-AND-SEEK PIECE

Hide until everybody goes home.
Hide until everybody forgets about you.
Hide until everybody dies.

(1964 spring)
SMOKE PIECE

Smoke everything you can.
Including your pubic hair.

(1964 spring)
Yoko Ono: Grapefruit. A book of Instructions and Paintings

in real life: it´s not likely

... but yes it is!

jag trodde inte sånt här kunde hända. men människor kan uppenbarligen överraska sjukt mycket. och i efterhand luska ut och söka reda på ens telefonnummer. (detta efter att ha babblat och lyssnat på musik ett par timmar en natt. och haft så himla trevligt.) och sen kommer ett mess typ en dag senare! i´m so impressed. glad. här har man gått och väntat på livstecken från en annan (uppenbarligen helt omöjlig) person och så kommer det här. som en glad och fin överraskning. lite distraktion. eller jag vet inte. kanske är det här på riktigt. kanske inte. underbart befriande bara. med nån som är rak. vill nåt och visar det. äntligen. men sen ja, man får väl allt se. svårt när personen i fråga bor på annan ort. men messa och mejla kan man (ska vi!) göra. kanske ses. nångång. om inte annat bara fint. att tänka på. att det hände. att det faktiskt kan hända...


Låt: Face Like Summer (Gorky´s Zygotic Munci; från albumet Blue Trees, 2000)
*
Titeln refererar till låten
It´s not likely av Catherine Howe (What a Beatiful Place, 1971)

Bästa!

Kvällens jävla bästa låt: Pass on me (Woods)

at rear house
(Woods senaste album At Rear House släpps 29 januari)


*
Gårdagkvällens bästa: The past is a grotesque animal (Of Montreal)

Dagarna

Just nu känns det som den här bloggen lyckas uttrycka allt jag känner... så ärligt och underbart fint skrivet! Läs!

Vackraste vintersången

... och mitt nya mantra:

Hey these things been happening lately I´ve been so happy lately but it´s got nothing to do with you
(repeat)

 - Maps: Some Winter Song (Start Something EP, 2005)

Fujiya & Miyagi: Transparent Things

Fujiya cover

Fujiya & Miyagi: Transparent Things släpps den 19 mars (
Grönland Records), elektronisk-disco-krautrock! Tänk kombinationen: Kraftwerk - Neu - Stereolab - Serge Gainsbourg; lyssna här (hemsida) eller här  (myspace).

Den 20 april kommer de till Debaser, Stockholm och spelar, I´ll be there!

Recension på Pitchfork.


*
Annan bra musik på Grönland Records: Psapp, Petra Jean Philipson, Merz, Sol Seppy, The Earlies (den nya är tyvärr lite av en besvikelse), Neu!

if you could hear me we could start something

med lost my soul, sparks in the snow, to the sky, the tonic girl, some winter song och start something i lurarna går jag ut i vintern. snön knarrar under skorna, kinderna blir kalla och  jag drar in den friska luften, djup ner i lungorna, och det snurrar, jag känner mig på nåt sätt lättare, mer levande igen... och det känns passande att lyssna på ett band som kallar sig maps. kartorna ni vet, att rista in sina märken, “draw a map to get lost”, jag gillar ju det. överblicken, att hålla ordning, veta var jag är, vart jag är på väg. men också att utmana mig själv:  “draw a map to get lost”. se vad som händer, var jag hamnar. gång på gång rita upp, rista in. märken tårar blod, ibland frivilligt ibland ofrivilligt.

maps är drömsk, elektronisk (shoegaze)pop, och det känns passande för min sinnestämning just nu. romantiskt och lite sorgset svävar musiken omkring, samtidigt så underbart euforiskt. “if you could hear me we could start something”. det är utgångspunkten. ständigt. en känsla jag bär med mig. som upprepar sig. tillvaron just nu. if you could. tankarna som (du). hear me. hela tiden vill vill jag står här. we could. yes we could. start something.

och jag har inte varit utanför dörren på två dagar, jag har tänkt och tänkt, och skrivit och skrivit. och arbetat med mitt manus. och jag har planerat min stora fest (den stora blå februarifesten), samlat mejladresser och tänkt kring det blå temat. jag kom fram till sådant som: det stora blå (the big blue/ luc besson), blue velvet (david lynch), blue bell knoll (cocteau twins), blue monday (new order), blue for two, blue (joni mitchell). och blue couraceau (stavas det så?). pripps blå (hm). blåbärsglass (finns det?). blåklockor (mitt i vintern?!!) och min blå klänning. breda skärpet. blå nagellacket. och uttrycket: "i feel blue". ständigt detta. och snön. och dikten
snöbrev av werner aspenström (“syster på den blå verandan”) som jag älskar.  

och hela tiden en känsla av att vara nära något. att allt faktiskt är möjligt. men också omöjligt. människor. nya vänner. bekanta. kärlek. och något nytt. we. start something. if. hur det genomsyrar mig. kan inte sluta hoppas. förhoppningar, förväntningar, förbannelse. if you could hear me. we could start. we already did. start. something. och jag börjar. jag sätter igång. jag börjar om. och igen. jag börjar om. försöker på nytt och på nytt. inte ge upp. leva leva. hoppas hoppas. aldrig bli bitter.

att sedan upprepa gamla mönster. att försöka bryta mönster. ihärdigt. vilja förändra. och ångesten som snärjer in mig. då och då. bekräftelse. jag vill ha. if you could hear me. start. something. vi har redan startat något. och där är jag nu. precis i början av någonting. vad är detta någonting? ingenting? och det är alltid lika plågsamt. borde inte vara det. jag rusar alltid iväg. har för bråttom. vill ha. nu allt på en gång. inte vänta. säg. nu. men vet egentligen ingenting. jag känner men vad? betydelse. hit och dit. ge saker för stor betydelse. för liten. jag vet ingenting. jag vet. we did start something. we could start something. men stanna upp nu. släpp efter. luta dig tillbaka. låt saker hända. eller inte hända. världen går inte under. bara för att. så vänd dig bort. vänta. tillit. underbara.

och det händer saker. hela tiden. samtidigt en känsla av att allt står stilla. att vara arbetslös, arbetsbefriad. tiden som också står stilla. långsamheten, och sen de där plötsliga snabba händelseförloppen. däremellan. tomt. lite händelselöst. kontrasterna i mitt liv. förälder. inte förälder. varannan-vecka-livet. singellivet. tjusningen i de där kontrasterna. men kanske ändå en sorg. jag vet inte. vill inte vara utan det. vill inte det alluppslukande familjelivet. vill inte den allomfattande förälskelsen. men vill. förälskelse. kärlek. gemenskap. vänskap. vill vakna med någon på morgonen. vill värmen ömheten. vill inte vardagen, inpåvarandraslitet. vad är då alternativet? leva ihop med någon? ja. men hur?*
de senaste dagarna, eller snarare veckorna, har jag allvarligt funderat på att lägga ned den här bloggen, kanske får den återuppstå på nåt annat sätt. jag känner att jag inte lägger ner någon inspiration eller energi på den längre, samtidigt svårt släppa. och att den mer och mer bara blivit en musikblogg var väl inte riktigt meningen, ville den skulle vara lite mer fylld av mina egna tankar, litteratur, dikt, politik och annat. mer som den var alldeles i början. för snart exakt ett år sen. to start something. to proceed. to go on. all den förälskelse som jag genomströmmades av. då. för den här stackars lilla försummade bloggen. det blir inte alltid som man tänkt. men det kan bli bra ändå. kanske. så...

i hear you. let´s start something.

bloggen lever.


*
Lyssna på:

Maps

(FYI: något förenklat kanske men låter lite som ett poppigare Radio Dept. eller Khonnor)


*
Annat bra jag upptäckt eller fått tips om:

Women & Children (spelade på Ugglan i lördags)

Rio en Medio (tack Tatti, du är min superbästabrännamusiktillvarandranätcricketmejlkompis, happy to have met you! snart kommer musik i din brevlåda med)

The Finches

Missa inte: Nathalie Djurberg, Verskonstens ABC och Nobody & The Mystic Chords of Memory

Nathalie Djurberg tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2006. Missa inte hennes utställning på 
Färgfabriken 2 december 2006 – 21 januari 2007

n djurberg

Juryns motivering:

I Nathalie Djurbergs extatiska animationer är allt hejdlöst men också möjligt. På ytan träder vi in i en dunkel ljudsatt sagovärld i lera där manlig borgerlig extravagans och smaklöshet blandas med kärleksfullt slickande vilddjur och kvinnlig erotisk utsatthet.
Djurbergs animationer pendlar hela tiden exakt mellan det troskyldigt lekfulla och det allvarliga och burleska.

Nathalie Djurberg tilldelas Beckers konstnärsstipendium för sin enastående förmåga att med humor och intelligens rucka vår varseblivning – Djurberg får oss att se och känna, och när vårt skratt fastnar i vrångstrupen inser vi att kaos är granne med Gud.


*
Gästredaktörer för senaste numret av Lyrikvännen är O-tidskrift  - Martina Lowden, Therese Boman och Elise Karlsson, missa inte den fantastiska, smått geniala uppdaterade versionen av Alf Henrikssons Verskonstens ABC. Medverkande är : Aase Berg, Therese Bohman, Magnus Carlbring, embryo, Horace Engdahl, Roberth Ericsson, Sara Eriksson, Athena Farrakhzod, Vendela Fredricson, Carl Forsberg, Tove Gerge, Max Grigoriev, Lina Hagelbäck, Linn Hansén, Sara Hallström, Johannes Heldén, Alf Henriksson, Stefan Ingvarsson, Viktor Johansson, Ann Jäderlund, Elise Karlsson, Björn af Kleen, Tuija Nieminen Kristoferson, Frida Larsdotter-Lundgren, Martina Lowden, Maria Jenny Isabella Lundström, Bodil Malmsten, Shima Niavarani, Ulf Karl Olov Nilsson, Jesper Olsson, Malte Persson, Oskar Ponnert, Sofia Pulls, Lars Mikael Raattamaa, Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Matilda Roos, Anna Sandwall, Moa Schulman, Göran Sonnevi, Eva Ström, Liv Strömqvist, Kajsa Sundin, Anders Ödman och Bruno K. Öijer.

lyrikvännen 6


*
... och musik (lite smått och gott, örongodis!):

Greg Haines (klassiskt/ambient/elektroniskt, för den som gillar Arvo Pärt, Max Richter och Ryan Teague; vackrast!)

Nobody & the Mystic Chords of Memory (Mazzy Star & the Byrds, psykedeliskt med folkpopharmonier, såå bra!)

Ms John Soda
(elektronisk pop á la Notwist/Postal Service med Broadcast-vibbar, yes!)

Brightblack Morning Lights (monotont, lågmält, viskande; Mazzy Star & Spiritualized  - a match made in heaven!)

tree colored see

Uppdatering: Kolla in denna länk -  20 Great Albums you didn´t hear 2006 - här finns bl a underbara Beach House med, och ovanstående Nobody & the Mystic Chords of Memory; finns säkert mer spännande saker att hitta där! Själv har jag tidigare fått tips på både Under Byen och Archie Bronson Outfit.

Oh no! Oh my!

Dagens jävla bästa låt: I have no sister (Oh no! Oh my!)

Lyssna på myspace! Fantastiskt bra band som släppte sitt självbetitlade album förra året. Ni måste höra! För er som gillar The Shins, Grizzly Bear och Of Montreal. Och Pixies. (Tack, Let´s pretend we´re bunny rabbits, nu kan jag inte leva utan er!)

oh no oh my

New Year´s Kiss

Not the way that you'd imagined it.
On a balcony with champagne lips.
But in a pantry against the pancake mix,
you had your New Year's kiss.


 - New Years Kiss. Casiotone for the Painfully Alone: Etiquette (2006)


*
Gott nytt år

 - och en puss från mig!

Med några rader från en av årets bästa låtar (och album). Och kanske en hemlig önskan inför nästa år...