soundofmusic # 8/07

Nya numret av soundofmusic ute nu!

Läs recensioner och låt dig inspireras - vi bjuder på texter om Panda Bear, Erik de Vahl, The Magic Lantern, Islaja, Fennez/Sakamoto, Half Cousin, Anton Barbeau, Spacious Mind, Expansion Bay m fl. Och en artikel om musikfestivalen Irtijal i Beirut och en intervju med Sascha Ring i Apparat.

Mitt enda bidrag denna gång är en recension av Islajas senaste album. Enjoy!

Vinyl: Treasure

Treasure

Treasure (4AD; 1984) - eller Blue Bell Knoll (4AD; 1988), jag kan inte riktigt välja - är en av de vackraste skivorna jag vet. Och de väger båda tungt i min personliga (musik)historia, laddade med minnen, stråk av ljus, smärta. Om ni lyssnade på
Cocteau Twins - plocka fram de där gamla vinylskivorna igen! Om ni inte lyssnade - upptäck och förundras; de svävande, mörkt mytiska och sköra men genomträngade starka melodierna, och naturligtvis Liz Frasers röst, skevt änglalik, distinkt, omisskännlig. Och dessutom, alltid: de vackra skivomslagen.

Cocteau Twins är föregångarna till Sigur Ros, men med tidstypiska klanger inspirerade av postpunk/gothrockband såsom Siouxie and the Banshees (ett samtida band i samma anda var This Mortail Coil) - och ja, även hos tidiga 90-tals band t ex the Sundays och Slowdive, och nutida såsom japanska Piana och Blonde Redhead (lyssna på senaste skivan 23) lever Cocteau Twins ande kvar...

En bra samling som fungerar som en introduktion är Stars and topsoils - a collection (1982-1990) (4AD/ 2002)


*
Bäst just nu: Aikea-Guinea (spår från Aikea-Guinea EP; 4AD/ 1985)

Älskat sönder

En bok som jag och min son - som nu är 7 år gammal men som häromdagen frågade efter just denna bok - nästan älskat sönder (vi läste den gång på gång när han var i 2-3-4-årsåldern) är Lilla maskboken av Pernilla Stalfelt. Det är en helt underbart rolig bok om maskar; maskar med olika huvudbonader, maskar som hälsar på varandra med olika tilltal (hej, goddag, tjena, morsning korsning osv); det hela bygger på ett välkänt barnbokskoncept med upprepning, men också på (upp)räkning - att lära sig antal, mängd, siffror; en första mask träffar en andra, de två träffar i sin tur en tredje osv. Enkelt och rakt berättat, illustrerat med Pernilla Stalfelts karaktäristiska fulfina teckningar och humor.


maskbokenmaskbokenmaskboken

Lilla maskboken. En liten rolig bok av
Pernilla Stalfelt (Eriksson & Lindgren)

Tillsammans är vi mindre ensamma

Jag försöker läsa, och jag börjar läsa, men romanerna vill inte riktigt - eller jag vill inte, jag vet inte vad det beror på, men det går inte, så okoncentrerad, läser lite varje kväll men tröttnar, eller snarare: det rinner liksom ut i sanden, jag dras aldrig riktigt in i den där magiska världen som jag så gärna vill och längtar efter, att bli totalt uppslukad verkar inte finnas på kartan längre, vad är det som är fel (för det är inga trista böcker jag läser); jag lyckas oftas bara komma halvvägs in i boken, och det är rätt frustrerande för en person som jag som verkligen ser bokläsandet som en av de väsentligaste delarna av tillvaron, att uppleva, upptäcka, berusas av berättelserna språket karaktärerna miljöskildringarna - och att lämna en roman halvvägs in är liksom brist på karaktär eller nåt, slapphet, en oförmåga att slutföra saker man påbörjat, jag vet inte. Samtidigt har man verkligen rätt att sluta läsa en roman om den är tråkig, det finns inget som säger att man MÅSTE läsa ut en roman bara för att läsa ut den...

De senaste böckerna, som sen hamnat i bokhyllan på en speciell plats för sånt jag läser eller ska läsa (en liten samling har det nästan blivit nu) är följande: Drömfackulteten av Sara Stridsberg (jag älskade den här boken, det vitala glimrande språket, skildringen av Valerie Solanas, men nånstans mitt i tog det ändå stopp), Bärnstenskikaren av Philip Pullman (jag som alltid gillat fantasy, och läst de två föregående i trilogin om den mörka materian (och det här är verkligen kvalitetsfantasy för det fins ju en hel del "skräp"), ja, fascinerande läsning är det, verkligen, men ändå... efter en tredjedel kom jag av mig), Den ovillkorliga kapitulationens museum av Dubravka Ugresic (jag blev så oerhört inspirerad av denna roman, hela upplägget: kompositionen, strukturen, och hur berättelsen hela tiden kretsar kring fotografier, ting, minnen - och minnet: vad man minns, hur man minns, det självupplevda, det biografiska, det historiska; jag hittade dessutom en massa intressanta citat också, från andra romaner som jag genast skrev ner på en lapp och införskaffade, bl a Zoo -eller brev som inte handlar om kärlek av Viktor Sjklovskij).

Just nu läser jag Tillsammans är vi mindre ensamma av Anna Gavalda ("Förra årets mest sålda bok i Frankrike efter Da Vinci-koden!" - de ni!), vi får se hur det går, den är lättläst och underhållande, de är intressanta och udda karaktärer som skildras, på ett omedelbart rakt sätt - och med ett bra språk!

På min lista över nya böcker finns annars bl a Ida:en roman av Gertude Stein. Det ska bli mig ett sant nöje att äntligen få läsa den i översättning. Och sen är jag förstås oerhört spänd på Sara Hallströms nya diktsamling Rötter smälter. Och Bitterfittan av Maria Sveland. Samtliga är beställda och kommer snart på posten, underbart!

ida/ g stein




*
P.S. Jag rekomenderar samtliga ovanstående titlar - läs och njut!

Bäst just nu (3): What a beautiful place

catherine howe cover

Catherine Howe: What a beautiful place (The Numero Group. 1971/2006)

Bäst just nu (2): No shouts no calls


electrelane cover

Electrelane: No shouts, no calls ( Too Pure. 2007)

Bäst just nu (1): 23



Blonde Redhead: 23 (4AD. 2007)