Lyckopiller: Gulag Orkestar

gulag orkestar

Dagens och veckans (och kanske sommarens) största lyckopiller kommer för min del utan minsta tvekan bli Beirut och albumet Gulag Orkestar - Balkan möter indiepop: tänk dig Magnetic Fields eller Jens Lekman spela romansk folkmusik, eller Zigenarnas tid slå följe med My own private Idaho - det är sol och regn, glädje och sorg, allt i en salig, intensiv blandning!

(Och varför bandet heter Beirut är och förblir ett litet mysterium, vore inte just Gulag Orkestar ett så mycket mer passande namn?)

Här kan man lyssna och ladda ner mp3.


---

UPPDATERING: Lyssna också på The Hawk and the Hacksaw, ytterligare samples finns här: Darkness at noon (2005).

Midsommar: vinylsingelsamling & champagneYazoo: Nobody's Diary (Cover Art)


På midsommar blir det picnic i det gröna med några vänner - med champagne och bärbara skivspelaren! Jag tar med min gamla singelsamling, komplett (ja, även de pinsamma) med datum när jag köpte dem skrivet på insidan av konvoluten (javisst!) -

här är den:


Abba: Summer Night City
Marc Almond: The House is Haunted
The Art of Noise feat. Duane Eddy: Peter Gunn
Bronski Beat: Hit that Perfect Beat
Camoflage: Oktober
Tracy Chapman: Fast Car
The Clash: This is England
The Cure: In Between Days
Date X: Trappuppgång
Depeche Mode: It´s Called a Heart
Depeche Mode:Shake the Disease
Duran Duran: Girls on Film
Echo & the Bunnymen: Bring on the Dancing Horses
Fine Young Cannibals: Good Thing
Killing Joke: Sanity
Luka Bloom: I Need Love
My Bloody Valentine: Feed Me with Your Kiss
Noice: Allting okey
Noice: Vi rymmer bara du och jag
Paris Bis: Body & Soul
Propaganda: Duel/Jewel
Public Image Ltd: Disappointed
The Shades of Orange: I Said Yes
Simple Minds: Don´t You (Forget about Me)
Siouxie & the Banshees: Song from the End of the World
The Smiths: Sheila Take a Bow
The Smiths: Girlfriend in a Coma
The Soup Dragons: I´m Free
The Stone Roses: Fools Gold
The Stone Roses: Elephant Stone
Joe Strummer: Love Kills
Donna Summer: I Feel Love
David Sylvian: Let the Hapiness In
David Sylvian: Taking the Veil
Twice a Man: Girl
Ubangi: Monster ombord
Suzanne Vega: Luka
The The: Slow train to dawn
Yazoo: Nobody´s Diary
Yello: Bostich


Jag har två singlar från 70-talet, Donna Summer: I Feel Love och Abba: Summer Night City, som jag köpte när jag var 11! Resten är, som ni märker, 80-tal. Sen dess har jag inte köpt en enda vinylsingel, men funderar på att börja igen, leta begagnat - det är ett så fint format! Och så kul att spela!

Hm, det blir kanske lite mycket nostalgi, vet inte... men vi får se till att lyssna på ny musik också, såklart!

Glad midsommar på er!Dikt: Tua Forsström

Jag skriver till dig för att
jag inte längre tror det är
farligt att vistas här efter
mörkrets inbrott. Portar öppnas
och stängs. Folk skyndar förbi under
de granna lanternorna, det ligger i
väntans natur att folk skyndar förbi.
Jag förslösar här mina dagar i
overksamhet. Även i främmande städer
gör vi oss något som liknar ett hem:
en gata, ett oansenligt kvarter, några fula
hus. En utsikt. Ett träd. Ett grönskande
träd vi passerar i regnet och fäster oss
vid utan att känna dess namn. Jag vill
inte att du är deformerad. 

Eskapi: Ach, Liebling

Kolla in denna hemsida - Eskapi (Gisela Fleischer)Porträttfotograf: Ron van Dongen


Ron van Dongen (portfolios, monographs, galleries, the garden, biography etc)

http://www.ronvandongen.com/ord men inget språk (ett brev)

hej,

vet inte riktigt vad som händer. har helt tappat farten på sistone, mycket som hänt, förändringar, avslut. haft avslutning nere i göteborg, de sista två veckorna var intensiva, laddade. vemod och sorg, avsked är alltid svåra. att två år kan gå så fort. känns sorgligt skiljas från alltihop, började gilla göteborg så mycket mot slutet, fått vänner där, haft ett liv där. men känner mig tom och ledsen, hela den här veckan har varit lite jobbig. först igår kom glädjen tillbaka. har varit strul med arbetsförmedligen, har visserligen ett jobb pågång, så det ordnar sig väl. den intensiva sociala kontakten de där veckorna i göteborg,  total närvaro, avslutningsmiddag, tal. och tårar tårar. den vackra sommaren. träden blommorna människorna.

och stockholm är sjukt varmt idag, går knappt vara ute. var på debaser igår, uteserveringen, så himla trevligt. min son är ute på landet med sin farmor och farfar, jag sitter här bakis och försöker skriva, men finns ingen gnista. saknar så mycket, vill så mycket. längtar efter något men vet inte vad, närhet, värme, intimitet. min kärlek till min son är större än världen men jag saknar någon att dela mina tankar, drömmar, mitt liv med.

i göteborg, ett fantastiskt möte. kan inte glömma. jag kommer bära med mig det, länge. det förändrade mig, skakade om mig, öppnade upp. en enorm frihetskänsla det här är för bra för att vara sant. den repliken i mig. och parkbänken, kyssarna, syrenbuskarna. mörkt hår, lugg, grå jacka, vita sandaletterna, svarta jeansen, vackraste blusen och syrenkvisten jag gav dig. vetskapen att vi aldrig kommer ses igen, sorg, men ändå glädje. att ha fått vara med om det. ett sånt möte. och jag känner mig lätt, stark, fri. samtidigt skör. det kommer aldrig hända igen. aldrig igen. när saker och ting bara stämmer. och sen ändå inte. ett telefonnummer skrivet i rött över handleden, som ett skärsår. du ringde aldrig sen. och jag kan leva med det. det gör inget. jag vilar i det. underbara underbara möte. bär det med mig som ett smycke, en vacker hemlighet, både tyngd och lätthet. jag visste inte, nu vet jag. världen är öppen, allt kan hända. livet kan vara så jävla vackert. minns du mig? syrenkvisten i plastglaset på måndagen när du kom till jobbet. så fint. sånt går inte obemärkt förbi. tänka på det. hålla i min hand som ett smycke. hur vi höll varann i hand klackarna mot kullerstenarna, hur det lät. och sen parkbänken, soffan, dina ögon. blickarna rakt in. övertygande, obevekliga. och ansiktet. mjuka mjuka ansiktet läpparna kinderna halsen.

och nu går livet vidare, jag lyssnar på love & communication om och om igen. och nya möten. men det där mötet. en särskild plats i mig.  och det är sommar, värme, 28 grader varmt. mötas skiljas mötas igen. nyfikenhet glädje. att inte vara kär i någon just nu. så skönt. också en frihetskänsla. att vara i det. oberoende, stark.  känna att det finns många att tycka om, många som jag verkligen tycker om. samtidigt så motstridiga känslor. för det finns också mörker. bottenlös sorg, saknad. kalifornien, min mamma, ett nioårigt förhållande som inte längre är. som jag inte vill ha tillbaka men saknar så intensivt ibland. jag ångrar ingenting. det var fantastiskt. att få uppleva det. den tryggheten. det var på riktigt. och jag älskade. menade allt. det var fint. men att jag  kan känna mig så jävla ensam. övergiven. komplexiteten, nästan aldrig en känsla utan många samtidigt. gladledsen. tryggskör.

jag tror inte det blir mer än såhär just nu. mer text eller tankar än detta. förlåt om jag varit dålig på att uppdatera bloggen. vet just nu inte hur det kommer bli. kanske överger jag bloggen. kanske behöver  jag bara vila. göra annat. komma tillbaka om någon vecka igen. osäkert. men så måste det få vara.

nåväl

iallafall: i slutet av juni början av juli kommer ett nytt nummer av soundofmusic med en (eller två) recensioner av mig, har inte lyckats klämma ur mig fler. ska jobba med mitt manus, dikterna. de är motsträviga. vill inte ordna in sig. har försökt och försökt länge nu. nångång faller kanske allt på plats. en ny bok måste det bli. snart. utan dikten och skrivandet kan jag inte fortsätta. varje bok som ett uppskjutande av självmordet. (citat, gunnar ekelöf)

men jag kanske ska ta och lägga ut dikter. här på bloggen. så kan ni kommentera dem om ni vill. kanske det jag ska göra med bloggen nu. bara visa egna dikter.

och snart är det midsommar. vet inte vad jag ska göra. men det brukar alltid ordna sig på nåt sätt. vet inte om jag vill festa, kanske bara ska ta det lugnt. men vara med någon. inte vara ensam. nej inte vara ensam.

allt gott,

kramar

/ulrika--------

Dagens filmtips:

Dekalogen 1-10 (Krzysztof Kielsowski)