Katapultpriset 2005

...Sveriges författarförbunds pris för bästa skönlittterära debut delas denna gång mellan två poeter, fantastiskt! Pristagarna är Martin Högström för Transfutura (OEI editör) och Elise Ingvarsson för Beror skrymmande på (Norstedts). (Juryn: Det fanns ingen möjlighet för juryn att välja den ene eller den andre av de två. De sinsemellan så olika och ojämförbara försöken att definiera en position i världen är bägge värda att uppmärksammas.) Prissumman är på 50.000 kr. Ett stort grattis!

Juryns motiveringar:

Med diktsamlingen "Beror skrymmande på" befäster Elise Ingvarsson omedelbart en ställning som betydelsefull lyriker. Med stark integritet, allvar och en befriande humor skriver hon om människans stora livsfrågor, om att vara sedd eller osedd, om att se eller inte se. Hennes dikt berättar om ett sökande efter existensiella nollpunkter varifrån allt kan ta sin början, "Beror skrymmande på" är en bok om en outsiders vägar, om det som är mycket ungt i livet och det som är mycket gammalt. Elise Ingvarsson låter varje händelse och sinnesintryck få tyngd och betydelse, det är som att hon tränger in i ögonblicket för att ge mening och fäste åt kroppen och livet. Omsorgen om det långsamma och kontemplerande som lyser starkt i hennes poesi är vacker och den självständighet hon visar i debutboken är beundransvärd och gör henne till en värdig mottagare av Katapultpriset 2006.

I Martin Högströms "Transfutura" bedrivs en besynnerlig och suggestiv form av ingenjörskonst, vars främsta kännetecken är en konstant rörelse - mellan genrer, kontinenter, hos själva bokstäverna. Jaget och läsaren bombarderas med intryck och reflektioner. Och där, mellan en rörelse i läsriktningen, österut, och en motsatt rörelse västerut ligger bokens typografiska ädelstenar förborgade, svarta och hemliga, dock med fullt redovisad genes: dessa mutanter till tecken som utgör det nya typsnittet transfutura. Martin Högström får 2006 års Katapultpris för en bok som på ett fascinerande sätt både klargör och fördunklar och som visar att en genomgång av typografins historia också kan vara poesi.



Priset delas ut på Läsesalongens scen, Kulturhuset i Stockholm, onsdagen den 29 mars kl 19.00.



Kommentarer
Postat av: Helena

Jag hade tänkt att gå dit och lyssna! Vasäjeru? Ska vi ses där?
Helena

Postat av: ulrika

jag ska på en uppläsning på ABF, restaurang cirkeln, sveavägen, på tisdagen, 00tal anordnar... kom dit! sara gordan läser, och marie silkeberg, jonas hassen khemiri och marie lundquist, blir nog jättefint! men visst, vi kan ses på läsesalongen onsdag också, har du nån mejladress? så kan vi nå varannn på det sättet och kanske också byta mobilnummer...

2006-03-26 @ 21:27:29
Postat av: Helena

Visst ja, det är nu på tisdag. Det vill jag gå på. Maila! [email protected]
Helena

2006-03-26 @ 22:32:16
URL: http://sangvinikern.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback